1. Anasayfa
  2. Espor

CS:GO ‘daki Roller Hakkında Ayrıntılı Kılavuz

CS:GO ‘daki Roller Hakkında Ayrıntılı Kılavuz
CS:GO Rol
1

CS:GO arenasındaki her profesyonel takımın farklı rollere adapte olmuş oyuncuları vardır. Her rolden harika bir iletişim beklenir. Her oyuncu, kendine uyan bir rol edinir. İnanılmaz bir “aim” yeteneğine sahip oyuncular genellikle entryfragger rolünü üstlenirler. Gerçekten iyi bir oyun anlayışına sahip oyuncular, lurker rolü oynamaya daha iyi adapte olabilir vb.

https://esporgazetesi.com/counter-strike/

Ancak, en iyi 5 profesyonel takıma baktığınızda, herkesin tek bir rol oynadığı tek bir takım bulamazsınız. Tüm takımların ek roller üstlenen oyuncuları vardır. Ayrıca, oyuncuları etkileyen değişkenler ve anlık karar vermeleri gereken zamanlar hep olacaktır. Böylece bu durumlar da oyuncuların oyun tarzlarını değiştirmelerine neden olmaktadır.

Ancak roller, asla sona gelinmiş bir şey değildir. Bir oyuncu kendine bir rol edinse bile ara sıra diğer rolleri de yerine getirebilmek zorundadır. Mesela riflersiniz diye asla awp kullanamayacağınız, kullanmamanız gerekir diye bir kaide yok.

  • Hatırlatma: 2020 yılında HLTV tarafından seçilmiş en iyi 20 oyuncunun rollerini yazımızın en sonunda bulabilirsiniz.

Genel olarak rolleri 2 alt kategoriye ayırabilirsiniz:

Ana-Roller

Bu roller, alabildiğince standart rollerdir. Genellikle entryfragger, ikinci entryfragger (oyun kurucu, ikinci adam), lurker, support ve belirlenmiş bir AWP oyuncusu. Daha önce de belirtildiği gibi her zaman dikkate alınması gereken farklı koşullar vardır. Her zaman yalnızca AWP veya entry fragger olarak oynamamalısınız.

Ek-Roller

Ana rollerinin üstüne ikinci hatta üçüncü bir rol alan oyuncular vardır. Bu ek roller, ikincil awp oyuncusu ve igl olarak bilinen oyun içi liderlerdir.

Bu, aynı zamanda özel bir lurker, ikincil awp oyuncusu ve bir oyun içi lideri olan takımlara sahip olacağınız anlamına gelir (örnek: Happy). Ya da desteğiniz, oyun içi lider rolünü üstlenir (örnek: Xizt).

Bu roller, aldığınız ikinci bir iş gibidir ve ekipteki herkes tarafından yerine getirilebilir. Fakat bazı roller birbirine uymayabilir, bu konuda size zorluk yaratabilir bu konuda hassas olmak gerek. Mesela entryfragger. Entry-fragger ikinci bir rol için endişelenmemeli çünkü rolü, onu bir lurker ya da support oyuncusuna kıyasla çok fazla özgürlük hakkı tanımaz. Bir diğeri de insanların bir koç ile oyun içi lider arasındaki farkı genellikle yanlış anlamasıdır.

Eski Fnatic’i örnek olarak alalım:

Fnatic eski CS:GO kadrosu
  • Olofmeister: Entry-fragger (ikincil awp oyuncusu)
  • Flusha: Lurker (oyun-içi-lider)
  • JW: Ana Awp oyuncusu
  • Dennis: ikinci entry-fragger (ikinci awp oyuncusu)
  • Krimz: Support
  • Vuggo: Koç

Fnatic’te görebileceğiniz gibi, “ana rolleri” ve bazı oyuncularda daha önceki “ikincil rolleri” görüyorsunuz. Bu, CS:GO ‘yu profesyonelce oynayan her takım için geçerlidir.

Ana roller” ve “ikincil roller” denen şeylerin gerçekte ne yaptığına biraz daha derinlemesine bakalım.

Entry-Fragger

10986 300x300 1
Olofmeister

Entryfragger, genellikle aksiyona ilk giren kişidir. Mevkidaşı olan ikinci entry-fragger ile birlikte bomba bölgesine ilk olarak girerek düşman hattını kırmaya çalışırlar. Entryfraggerların gücü genellikle çok çok iyi “aim” yetenekleridir. Entryfraggerlar ayrıca mükemmel nişangah(crosshair) yerleşimlerine de sahiptir. Bu da bomba alanlarını temizlemek için gerekli bir beceridir.

Ayırca son derece iyi iletişim kurabilmelidirler. Çünkü aldıkları tüm bilgileri vermeleri gerekiyor böylece diğer takım arkadaşları frag takasına girebilirler. Entryfraggerların ayrıca güçlü bir mentaliteye sahip olmaları beklenir. Genellikle turun başında ölmeleri çok olasıdır ve bu da sizi zorlayabilir.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • Olofmeister
  • Dupreeh
  • apEX

İkincil Entry-Fragger

İkinci entryfraggera genellikle oyun kurucu ya da aksiyona giriş yapacak olan ikinci adam denir. Entryfraggerdan aldığı bilgileri en iyi işleyen oyuncudur. Entryfragger ilk killi alamazsa, intikamını alacak kişidir. Genellikle turun sonuna kadar yaşadığı için iyi clutch yetenekleri beklenir.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • Dennis
  • dev1ce
  • kioShiMa

AWP Oyuncusu (AWPer)

indir 990x682 1
woxic

AWP oyuncuları, üzerlerinde çok fazla baskı olan oyunculardır. Böylesine pahalı bir silah ile sizden bir hayli çok şey beklenir. Birincil awp oyuncusu bünyesinde birçok kabiliyet barındırmalıdır. Ayrıca inanılmaz derecede iyi bir tepki süresine sahip olmalıdır. Awp oyuncusu aynı zamanda çok yönlü olmalı ve oyun tarzını statikten agresifliğe çokça değiştirebilmelidir. Entryfrag yeteneğine de sahip olmalıdır. Yani bir awp oyuncusu olmak görülenin aksine basit bir şey olmaktan ziyade; bünyesinde pek çok arka plan özelliğine sahip olmasıyla zor bir roldür.

https://esporgazetesi.com/csgodaki-en-iyi-10-awp-oyuncusu/

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu için yukarıda bıraktığım linke tıklayabilirsiniz.

Lurker

429 225x300 1
NBK

Lurker genellikle ekibindeki herkes arasında en iyi oyun anlayışına sahip kişinin edindiği bir roldür. Her zaman düşmanların rotasyonları nerede keseceklerini tahmin etmeleri gerekir. Aim yeteneklerine daha az, takım arkadaşlarından aldıkları bilgilere daha çok güveniyorlar. Lurkerlar (pusuda olan oyuncular) çevreyi kendine avantaj yaratabilecekleri şekilde kullanırlar (gölgelerses). Aktarılması gereken birçok bilgi topladıkları için iletişimleri de yerinde olmalıdır.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • Get_RiGht
  • Happy
  • Snax

Support

Destek oyuncusu, takımların en çok gözden kaçan oyuncusudur. Pek ortalıkta dolanmazlar. Takım arkadaşları için smoke, molotof ve flashbang gibi utility unsurlarını kullandıkları için oyun içinde genellikle oldukça sessizdirler. Skor tahtasındaki yerlerini umursamayan gerçekten özverili oyuncu tipleridir.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • KRIMZ
  • NBK
  • Xyp9x

İkincil AWP Oyuncuları

ikincil awp oyunculuğu rolü genellikle ekipte bir veya daha fazla kişi tarafından alınır. Bir çok rifler da gerçekten iyi awp yeteneklerine sahiptir. Genellikle awp ile gerçekten iyi oldukları belirli haritaları vardır.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • f0rest
  • dev1ce
  • Dennis

Oyun-İçi-Lider

Oyun içi liderler, koçla birlikte takımın beynini oluşturan oyunculardır. Yüksek miktarda beceriyi barındırırken birçok şeye karar vermesi de gerekir. Oyun içi liderler, CS:GO ‘nun ekonomisini son derece iyi bilmelidir. Ne zaman ne satın alınacağını, doğru emirler ve round ortasında çeşitli komutlar vereceğini bilmek zorundadır. Ayrıca koçla birlikte çok fazla araştırma yapması da gerekmektedir.

  • Karrigan
  • Flusha
  • Happy

Koç

blade4

Koç genellikle oyun içi liderin desteğidir. Oyun içi liderin tek başına alması gereken birçok kararda yardımcı olurlar. Koç; araştırmaya, round ortası çağrılara, takım içindeki çatışmalara ve daha pek çok konuya yardımcı olur.

  • Zonic
  • B1ad3
  • Maniac

CT- Tarafındaki Rotasyoncu ve Statik Oyuncular

Daha önce de belirtildiği gibi insanlar T tarafını asıl rollere ve CT tarafını sadece A-site ve B-site olarak ayırma elimindedir. CT tarafında da esas roller vardır. Her iki bomba alanında da her zaman rotasyon yapacak ve statik yani alanı korumaya devam edecek oyuncular vardır.

Download 6 150x150 1

CT tarafında iki ana rol vardır. Rotasyon yapma yönelimindeki oyuncu, T tarafındaki mevkidaşı olan lurker gibidir. Mükemmel bir harita bilincine sahip olmalı ve diğer bomba alanına olabildiğince güvenli ve hızlı bir şekilde dönebilmelidir. Rostasyon yapan (rotating) oyuncular takımın lurker rolüne adapte olma eğilimindedirler.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • Get_RiGht
  • Happy
  • Flusha

Statik (durağan) oyuncular genellikle bomba alanını olabildiğince uzun süre savunmaya çalışır. Takım arkadaşlarının rotasyonları için çok önemli saniyeler kazanmaya çalışmalıdır. Bu rolü oynamak son derece zordur ve inanılmaz iyi bir “aim” yeteneği gerektirir. Ayrıca bu yönden entryfragger olma eğilimindedirler. Ancak asıl eğilimleri, takımın support (destek) oyuncusu olma yönündedir.

Rol için izleyebileceğiniz birkaç oyuncu:

  • NBK
  • Xyp9x
  • KRIMZ

Sonuç

Bir takımdaki roller, oyuncuların kendilerine en uygun pozisyonları / silahları oynamasına izin vermenin harika bir yoludur.


Ancak, bir takımda bir rol oynamaya başlarsanız; bu sadece tam olarak bunu yapacağınız anlamına gelmez.

Her şey hala durumsaldır.

SıraOyuncuTakımRol
1ZywOoVitalityAwper
2S1mpleNa’viAwper
3dev1ceAstralisAwper
4NiKoG2 EsportsRifler (lurker)
5electronicNa’viRifler (entry fragger)
6blameFComplexityIGL
Rifler (lurker)
7ropzMousesportsRifler (lurker)
8EliGETeam LiquidRifler (entry fragger)
9DupreehAstralisRifler (entry fragger)
10syrsoNBIGAwper
11MagiskAstralisRifler (lurker)
12stavnHeroicRifler
13huNterG2 EsportsRifler (entry fragger)
14yuurihFuriaRifler (entry fragger)
15BrollanFnaticRifler (entry fragger)
16HEN1FuriaAwper
17KRIMZFnaticRifler (support)
18KSCERATOFuriaRifler
19jks100 Thieves (2020)
Complexity (güncel)
Rifler (lurker)
20BrehzeEvil GeniusesRifler (lurker)
İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Musa SağlamD
Yönetici
Musa Sağlam
3 yıl önce

Çok güzel bir makale olmuş, eline sağlık emircim :)