1. Anasayfa
  2. LoL

Türk Takımlarının Worlds Maceraları!

Türk Takımlarının Worlds Maceraları!
0

League of Legends‘ın düzenli bir şekilde ülkemize geldiği 2013 yılından bu yana birçok Worlds maceramız oldu. Biraz güldük ama çoğunluğu hep hüsran oldu. Eski tanımıyla Wildcard bölgeleri arasında uluslararası başarı en aç bölge olduğumuzu söylesek pek yanlış olmaz sanırım. Peki neden League of Legends’ta istediğimiz başarıları elde edemedik? 2021 Dünya Şampiyonası yarın başlıyor. Temsilcimiz Galatasaray‘ın yarın çıkacağı Beyond Gaming karşılaşması öncesi, şimdiye kadar bölge olarak yaşadığımız Worlds maceralarını gelin birlikte inceleyelim.

İlk Worlds Temsilcimiz: Dark Passage

2017 yılına kadar Worlds‘te ön eleme aşaması yoktu. Çin, Kore, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya&Tayvan bölgelerinin dışında kalan bölgeler Wilcard bölgesi olarak isimlendiriyor, bu bölgeler arasında oynanan bir turnuva ile Worlds’e Wildcard temsilcisi gidiyordu. Bu tabir ise LoL Espor tarihine sezon 3 yani 2013’te girdi. O sene ülkemizde ilk Türkiye Büyük Final‘i oynanmıştı. 2013 TBF’nin galibi Dark Passage olmuştu. Uzun süre de TBF’lere el koyan bir isim olacak olan Dark Passage, ayrıca ilk kez uluslararası bir turnuvada ülkemizi temsil etme hakkını elde etmiş oldu: International Wildcard Tournament. 2013 Dünya Şampiyonası’na katılacak olan 14 takımdan 13’ü belli olmuştu. Son takım ise IWCT şampiyonu olacaktı. Temsilcimiz Dark Passage çıktığı 5 maçtan sadece birini kazanabildi ve Worlds şansını kaybetti.

2014 yılında Şampiyonluk Ligi’nde çok iyi bir performans sergileyerek 3 mevsim sonunda şampiyonluğa ulaşan yine Dark Passage oldu. 2014’te Wildcard bölgesi için iki turnuva düzenlenecekti ve 2014 Dünya Şampiyonası‘na Wildcard bölgesinden iki takım gidecekti. Temsilcimiz Dark Passage, Legacy Esports (Okyanusya) ve Russian Force (BDT) ile IWCT 2014-Gamescom’da mücadele edecekti. Dark Passage bu turnuvadan birincilikle ayrılıp 2014 Dünya Şampiyonası’nda mücadele etmeye hak kazandı. Bu başarı Türkiye’nin ilk uluslararası başarısı olarak da tarihte yerini aldı. Ayrıca Dark Passage, Worlds’te grup aşamasına kalan ilk Türk takımı oldu.

Fakat başarımız grup aşamasına yükselmemizle sınırlı kaldı. Worlds 2014’te Edward Gaming (Çin), ahq e-Sports Club (Tayvan) ve o turnuvadan şampiyonlukla ayrılacak olan Samsung White (Kore) ile A Grubu’na düşen Dark Passage ne yazık ki tek bir galibiyet bile alamadan 2014 Dünya Şampiyonası’na grup aşamasında veda etti.

190820140824226415049 2

2015 TBF‘den de şampiyonlukla ayrılan Dark Passage, bir kez daha ülkemizi IWCT’de temsil etme hakkı elde etti. 2014’te olduğu gibi iki ayrı turnuva ile Wildcard bölgesinden 2015 Dünya Şampiyonası’na iki temsilci gidecekti. Dahası bu IWCT turnuvalarından birisinin İstanbul’da yapılmasına karar verildi. Güneydoğu Asya’dan Bangkok Titans, Okyanusya’dan Chiefs eSports Club ve Japonya’dan DetonatioN FocusMe, Worlds 2015 gruplarında mücadele edebilmek için İstanbul’a geldi. Dark Passage ise ev sahibi olduğu turnuvadan grupta aldığı 6 maçtan üç mağlubiyet sonucu elendi.

2016 TBF ile Dark Passage üst üste 4. şampiyonluğuna ulaşırken, Worlds için son IWCT, Brezilya’da düzelendi. Temsilcimiz Dark Passage, son maçında INTZ Esports‘a 3-2 yenilince Worlds biletini Brezilya temsilcisine kaptırdı. Dark Passage’ın Worlds macerası da böylelikle son buldu. Temsilcimiz ilk defa gruplara kalmayı başarsa da oradan da galibiyet alamadı. Riot Games ise Worlds için 2016’dan sonra format değişikliğine gitti ve IWCT tamamen son buldu.

Sahnede Yeni Bir İsim: 1907 Fenerbahçe Espor

2016 yılında League of Legends sahnesine çıkan 1907 Fenerbahçe Espor, kurulduğunun ikinci yılında ise Türkiye Büyük Finali‘ni de kazandı. TBF’yi ilk defa Dark Passage dışında başka bir takım kazanırken, 1907 Fenerbahçe Espor, yenilenen Worlds formatında ülkemizi temsil edecek ilk takım olacaktı. 2017 Dünya Şampiyonası‘na ön eleme aşamasından başlayan temsilcimiz LMS Regional Finals finalisti Hong Kong Attitude ve LJL Yaz Mevsimi şampiyonu Rampage aynı gruba düşen sarı lacivertliler burada çıktığı 4 maçın üçünü kazanarak bir üst tura yükseldi. Ön elemenin ikinci aşamasında CBLOL Kış Mevsimi şampiyonu olan Team oNe eSports 3-1 yenen 1907 Fenerbahçe Espor, Worlds’te grup aşamasına kalmayı başaran ikinci Türk takımı oldu. Her ne kadar grup aşamasına kalmayı başarsak da tıpkı 2014’te olduğu gibi bu başarının devamı gelmedi. 1907 Fenerbahçe Espor; Royal Never Give Up, Samsung Galaxy ve G2 Esports ile grup mücadelesinden galibiyetsiz bir şekilde ayrıldı ve turnuvaya son 16’da veda etti.

59b8ead967b0a9aea8d7de51

3 Senedir Gruplara Olan Hasret…

İddialı bir şekilde Şampiyonluk Ligi’ne giriş yapan ve ilk şampiyonluğuna ulaşan SuperMassive, 2018 Dünya Şampiyonası’nda bizi temsil etme hakkını elde etti. G2 Esports ve Ascension Gaming ile aynı gruba düşen SuperMassive G22yu dahi yenmeyi başardı. Fakat başarılı bir ilk turun ardından G-Rex‘e yenilerek gruplara kalma şansını kaybetti ve turnuvaya veda etti.

2019 yılının parlayan ismi Royal Youth, TBF’yi kazandı ve 2019 Dünya Şampiyonası‘na katılma hakkını elde etti. Fakat Royal Youth, SuperMassive’in aksine pek iç açıcı bir ilk tur geçirmese de yine bir üst tura yükseldi. Burada Clutch Gaming‘e 3-0 yenilince Royal Youth, Türkiye’ye geri döndü.

Ve son olarak geçtiğimiz yıl SuperMassive, ikinci TBF şampiyonluğunun ardından 2020 Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti. Bu kez VCS temsilcilerinin Covid-19 Pandemisi sebebiyle turnuvaya katılamaması sonucu ön eleme aşaması farklı bir formatta oynandı. 2021 Dünya Şampiyonası‘nın ön eleme aşamasıyla aynı formatta oynanan bu turnuvadan SuperMassive grubundan 3. sırada bir üst tura yükseldi. 2. turun ilk karşılaşmasında MAD Lions‘ı 3-2 yenentemsilcimiz bir sonraki maçında Unicorns of Love‘a mağlup olarak grup aşaması şansını kaybetti.

7 yıldır var olduğumuz Worlds sahnesinde sadece iki kez grupları görmüş olmamız bizler için fazlasıyla üzücü bir durum olsa da Galatasaray Espor‘un bu yıl gösterdiği performans ile hepimizin umutları artmış durumda. Dileriz ki bu başarı sadece grup aşamasına çıkmakla da kalmaz. Haydi çocuklar o sene bu sene!

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments