1. Anasayfa
  2. Espor

Dünya Esporunun En Büyük İsmlerinden Biri Olan n0tail Kimdir?

Dünya Esporunun En Büyük İsmlerinden Biri Olan n0tail Kimdir?
0

Dün aldığı karar ile efsanesi olduğu Dota 2’ye ara veren Danimarka’nın espor alanındaki en değerli oyuncusu ve tam 7 milyon 176 bin dolar ile dünya esporunun en fazla kazanan oyuncusu olan Johan “n0tail” Sundstein hakkındaki yazımızı sizler için paylaştık.

Bu reklam alanını aktif et!

n0tail, diğer adıyla Johan Sundstein, 8 Ekim 1993’de Danimarka’da dünyaya geldi. Aslen Danimarkalı olsada, ailenin bir soyu yine Danimarka’ya bağlı olan Faroe Adaları’na dayanıyor. Öyle ki yıldız oyuncunun dedesi olan Jógvan Sundstein, Faroe Adaları adına başbakanlık görevinde bulunmuş bir isimdir. Liseye başladığı sırada ise kendini tamamen espora odaklamak adına daha ilk senesinde okulu bıraktı. Dota 2 tarihinde The International kazanan ilk ve tek Danimarkalı oyuncu olmakla birlikte, 4 Major 2 TI ile birlikte toplam 6 Tier 1 turnuva ile bu alanda en çok şampiyon olan oyuncu konumunda olarak, espor dünyasının en sevilen oyuncuların başında geliyor.

Espor’a başlangıcı

Johan, espor sektörüne neredeyse ömrünü adadığı oyun olan Heroes of Newerth ile başladı. 15 yaşında ise Fnatic ile sözleşme imzalayarak, espor sektörüne dev bir adım attı. Oyundan tanıdğı en eski dostları olan İsrailli oyuncu Fly ve Alman oyuncu NoVa ile birlikte Fnatic’in yöneticisi StreeT tarafından kadroya dahil edilirken, takımın geri kalan üyeleri Finlandiyalı oyuncu Trixi ve vatandaşı FreshPro’du. Neredeyse her turnuvaya ağırlığını koyan ve adeta galibiyetten galibiyete koşan bu kadro ise kazandığı en önemli turnuvası ise DreamHack Winter 2011 olmuştu

n0tail

2012

Bir süre sonra ise Fly ve Trixi ile birlikte Johan, Fnatic’in Dota 2 kadrosuyla katılmasıyla beraber Dota 2 serüvenide başlamış oldu. İlk turnuvasını ise Liquipedia kayıtlarna göre, haftalık bir turnuva olan joinDOTA Masters VI adlı turnuvadır. Finale yükselmeyi başaran n0tail ve ekibi finalde Es Gosu ekibine yenilerek turnuvayı ikinci bitirmişti. Kazandığı ilk turnuva ise Cophenagen Wolves’a karşı 2-0 galibiyet ile elde ettikleri StarLadder ProSeries Season 2 olmuştu. Ardından Dota 2 tarafına katıldığı senesinde ise Sırasıyla DreamHack Valencia 2012 ve Thor Open turnuvalarında şampiyonluk yaşarken DreamHack Winter 2012‘de yarı final oynama başarısı göstermişti.

Fnatic TI3
Soldan Sağa: H4nn1, Era, n0tail, Fly, Trixi

2013

2013 yılına gelindiği esnada ise Danimarkalı oyuncu, kariyerinde 2 kez kazanacağı Dota 2’nin en prestijli turnuvası olan The International tecrübesini ilk kez Fnatic ile yaşayacaktı. Ancak oyuncu ilk kez katıldığı bu büyük turnuvada Orange Esports’a yenilerek turnuvayı 7. sırada bitirdi ve 44 bin dolarlık ödülün sahibi olmuştu. Bu yılda ise sırasıyla DotaHut Invitational, Daedalus Cup gibi turnuvalarda şampiyonluk yaşarken, RaidCall EMS One Fall Season, The Defense Season 3 gibi pek çok büyük turnuvalarda ikincilik yaşadı.

2014

2014 yılı n0tail için çok önemli bir seneydi. Oyuncu bu senede Fnatic takımından ayrılıp Team Secret takımına katılacak ve Major Frankfurt 2015’e kadar “BigDaddy” nickini kullanacaktı. n0tailli Fnatic, yılın başında Dota 2 League S4 gibi o dönemin büyük turnuvasında yine final oynamış ancak LGD Gaming’e 3-1 mağlup olup ikinci bitirmiş ve 15 bin dolarlık ödülün sahibi olmuşlardı.

Fnatic ile katıldığı son turnuvası olan The International 2014‘de de mücadele eden oyuncu SteelSeries Euro Cup #3, XMG Captains Draft Invitational, MLG T.K.O. Europe turnuvalarında şampiyonluk yaşarken, yarı finalde Evil Geniuses’a eleneceği ESL One Frankfurt 2014′ün Avrupa elemelerini kazanarak turnuvada oynamaya hak kazanmıştı.

International’dan sonra Fnatic’ten ayrılan oyuncu CIS merkezli Team Secret ekibine katıldı. Team Secret ile StarLadder StarSeries Season 10 ve ESL One New York 2014‘un Avrupa elemelerini kazanarak bu turnuvalarda oynama başarısını yakalamıştı. İlk büyük turnuvasını Virtus.pro’ya karşı Dota Pit League S2 turnuvası ile kazanacaktı. Ardından ise StarLadder StarSeries S10 ile ikincilik yaşarken, ESL One New York 2014 ve The Summit 2’de yarı finale yükselmeyi başarmıştı. Ve ardından 2015’in başında bu takımdan ayrılıp Cloud9 takımına transfer olmuştu.

N0tail Team Secret
StarLadder StarSeries S10‘da gelen ikincilik

2015

Cloud9’a katıldığı sürede, sadece elemeleri kazanmıştı. Bu kazandığı elemeler ise Dota 2 Asia Şampiyonası 2015 Amerika Elemeleri ve StarLadder StarSeries Season 12 Avrupa elemeleriydi. Dota 2 Asia Şampiyonası‘nı ise eski takımı Team Secret’e kaybederek 5. olmuş ve 150 bin dolardan fazla ödülün sahibi olmuştu. Daha sonrada The International 2015’e katıldıktan sonra 9. olmuş ve 222 bin dolarlık ödülü kazandıktan sonra Cloud9 ekibinden ayrılmıştı.

Bir süre (monkey) Business adlı kurma bir takım ile mücadele ettikten sonra bu takım ile, 31 Ekim 2015 tarihinde yeni kurulan ve efsanesi olacağı OG’nin kadrosuna katılmış ve eski nickname’i olan n0tail’e geri dönmüştü. Kazandığı ilk majoru olan The Frankfurt 2015‘i OG ile kazanan n0tail, OG’nin Dota 2 tarihini kasıp kavuracağının haberini şimdiden vermişti. Bu turnuvada ilk kez 7 haneli rakamlara ulaşan Danimarkalı oyuncunun takımı, tam 1 milyon 110 bin dolarlık büyük ödülün sahibi olmuşlardı.

Frankfurt Major OG

2016

n0tail bu yıllarda yavaş yavaş tanınmaya başlamış ve rolü olan support rolünün en iyilerinden kabul edildiği söyleniyordu. Yılın ilk turnuvasını The Shanghai Major 2016 ile oynamış ancak eski takımı Fnatic’e mağlup olarak turnuvaya 7. olarak veda etmişti. Yine katıldıkları The International 2016 ise bu sefer 9. olabildiler. Ancak Manila ve Boston’da elde ettiği major şampiyonlukların yanı sıra, ESL One Frankfurt 2016 ve DreamLeague Season 5 şampiyonlukları ile birlikte artık seviyeyi en üstte çıkarmıştı şimdiden.

manila 2016
The Manila Major 2016
77M3Om
The Boston Major 2016

2017

2017 yılı n0tail için biraz suskun geçse de yine önemli başarılara imza attı. Kazandığı 4. majorun sonuncusu olan The Kiev Major 2017 ve MDL Macau 2017 turnuvalarındaki şampiyonlukları dışında, Dota Summit 8’de yarı final oynadı. The International’i ise LGD Gaming’e yenilerek turnuvayı 7. bitirmişti. n0tail ise The International 2017’de bir maçta tam 20 kez death alarak turnuvaya damgasını vuran bir diğer unsur olmuştu. Bu maçları ise Pugna ve Virtus.pro’ya karşı oynamıştı.

kiev major winners
The Kiev Major 2016

2018

n0tail, takımı ile birlikte 2018 yılını Captains Draft 4.0 turnuvasında yarı finale yükselerek açtı. Sonrasında The International 2018’e kadar hiçbir turnuvada yarı final bile oynayamadı. Özellikle yeni transferi Finlandiyalı oyuncu Topson ile birlikte The International’deki bütün elemelerin hepsini geçen takım turnuvayı oynamaya hak kazanmıştı. Ve katıldığı turnuvanın finalinde PSG.LGD takımını 3-2 mağlup ederek neredeyse 12 milyon dolarlık ödülün sahibi olmuştu. İşin en ilginç tarafı kimse OG’nin şampiyon olacağına ihitmal bile vermiyordu.

O yıl n0tail’in takımı OG ve yeni transfer Tudson, The Esports Awards’a aday gösterilmiş ancak kazanamamışlardı. n0tail, bu turnuvada 9.55 ile Dota 2 tarihinin en yüksek “maç başı ölüm” oranına ulaştı. Ayrıca Amerika’nın ünlü iş dünyası dergisi olan Forbes, “En iyi 30 Yaş Altı 30 İnsan” kategorisine Danimarkalı oyuncuya yer verdi.

dota 2 ti8 winners og
OG, TI 2018’de şampiyon olduğu sırada
notail in forbes

2019

n0tail’li OG, 2019 yılını bu sefer We Play! Dota 2 Winter Masters turnuvasında finale yükselerek açtı. Ancak Gambit Esports’a 3-0 mağlup olarak ikincilikle yetindi. International’e kadar StarSeries Minor’unu kazanmasının yanı sıra ESL One Katowice 2019 turnuvasında da üçüncülük yaşadı. The International 2019 finalinde ise bu kez Team Liquid ile karşılaşan OG, finali 3-1 kazandı ve ikinci defa bu prestijli ödülün sahibi oldu. Ayrıca OG’nin 2018 yılında yaşadıkları şampiyonlukları hakkında Emmy Ödüllü olan Red Bull Media tarafından Against The Odds adıyla belgesel haline getirildi. Ayrıca n0tail, The Esports Awards 2019’da “Yılın En iyi PC Oyuncusu” ödülüne de aday olmuştu.

ti2019 og
OG, TI 2019’da şampiyon olduğu sırada

2020

2020 yılı koronavirüs salgınının gelmesi ile birlikte espor sektörünü neredeyse yerin dibine soktu. Öyle ki LAN turnuvaları online üzerinden oynanacaktı Bu durumda The International 2020 iptal edilecekti. Dolayısıyla bu durum oyuncuları olumsuz etkileyecekti. Çünkü günümüzün en büyük sorunu, internet bağlantısı.

Pandemi sürecine kadar ESL One Los Angeles 2020’nin elemelerini geçmişti. Ancak turnuvanın iptal edilmesiyle online üzerinden oynandı. Ancak finalde Virtus.pro ekibine 2-0 mağlup olarak son 2 The International şampiyonu turnuvada ikinci olmuştu. Bu yılda n0tail ve OG, zorlu pandemi şartlarında etkisiyle katıldığı tam 6 finalin hepsini kaybetmişti. Bu finallerin en önemlisi ise Secret’e kaybettikleri OMEGA League: Europe Immortal Division olmuştu.

2021

2021 yılına gelindiği sırada n0tail, oyuna ara verene kadar OG ile üçü elemeler olmak üzere toplam beş turnuvada boy gösterdi. İki turnuvası ise Alliance’a kaybederek 4. oldukları ESL One Summer 2021 ve geçen sene pandemi nedeniyle yapılmayıp bu sene yapılan, The International 2021‘di. TI’ın Batı Avrupa elemelerini Tundra Esports’u 3-2 mağlup etmesiyle geçen OG, The International’e biletini almıştı. Ancak işler n0tail ve OG’nin istediği gibi geçmedi.

Kadroda Topson, Ceb ve SumaiL gibi büyük oyuncuların olmasına rağmen, Kazananlar grubundaki ilk maçında Team Secret’e 2-0 mağlup olarak Kaybedenler grubuna düşmüştü. Kaybedenler grubunda Quincy Crew’i geçmelerine rağmen, turnuvanın şampiyonu olan Team Spirit’e 2-0 kaybederek turnuvaya Fnatic ile birlikte 7-8. olarak veda etmiş ve 1 milyon dolarlık ödülle yetinebilmişlerdi. Dünyaca ünlü haber medyası olan BBC, Ocak ayında Danimarkalı oyuncu ile de bir ropörtaj gerçekleştirmişti.

Ayrıca The International sonrasında ise ceb ile verdiği ropörtajda Danimarkalı oyuncunun saç stili özellikle twitter üzerinden büyük bir alay konusuda olmuştu. Hatta kulübün resmi twitter hesabı, bir süre n0tail’ın saç stilini profil fotoğrafı olarak kullanmıştı.

n0tail’in BBC’ye verdiği ropörtaj
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments