1. Anasayfa
  2. VALORANT

VCT Masters Berlin’deki Ses Sorunu

VCT Masters Berlin’deki Ses Sorunu
0

VCT Masters Berlin, 5 gündür birbirinden çekişmeli maçlar ile devam ediyor. Ancak oyuncuların ortak bir konuda şikayeti var: ses kalitesi ve kulaklıklar.

LAN turnuvalarındaki sıkıntılardan biri, ses seviyesini dengelemekte. Oyuncular, hem takım arkadaşlarını hem de oyun içi sesleri duyabilmeliler, ancak rekabetçi dürüstlüğün bozulmaması adına, diğer oyuncuların yerini belli edebilecek herhangi bir şey duymamalılar: rakip takım, sunum ekibi ve seyircilerin sesleri gibi. Bu nedenle de organizatörler, herhangi bir haksızlığın yaşanmaması adına birçok tedbir alıyorlar.

SuperMassive Blaze koçu Tanishq “Tanizhq” Sabharwal konu ile ilgili şunları dedi: “Çoğu LAN turnuvasında, ses geçirmez kabinler ya da kulak içi kulaklık üzerine ses geçirmez kulak üstü kulaklık kullanılıyor.” Bu sistemler, oyuncuların oyun içi sesi veya takım arkadaşlarını duymasını engellemeden dış dünyayı duymalarını engelliyor.”

Bu nedenle de Berlin’deki birçok oyuncu, iki adet kulaklık ile oynayacaklarına inanıyordu. Ancak bunun yerine, takım iletişimi, oyun içi ses ve arka plan gürültüsünü ortadan kaldırmak için kullanılan “beyaz gürültü”, tek bir kulaklık aracılığıyla oyuncuların kulaklarına verildi. Daha da kötüsü, kullanılan beyaz gürültü seviyesi çok yüksekti.

Konu ile ilgili sitem eden Kuzey Amerika takımı Envy’den Jaccob “yay” Whiteaker, “Kulağımın dibinde bir kasırga var gibiydi” dedi. SMB koçu Tanizhq ise “Bu, herhangi bir ayak sesini ve çoğu yetenek kullanımını duyamamamız anlamına geldi (Raze’in el çantaları, Sova’nın baykuşu, Sage’in duvarı ve yavaşlatma küresi, vb.). Sesi arttırmamız durumunda da silah sesleri sağır ediciydi ve takım içi konuşmaları duyamıyorduk. İkisinin ortasında iyi bir denge bulmak imkansızdı.”

Valorant gibi, oyuncuların sesli ipuçlarına dayalı kararlar aldığı bir oyunda beyaz gürültü, VCT Berlin oyun içi rekabetçi bütünlüğü korumak yerine bunu baltalayan unsur oldu. Konu, daha birçok profesyonel oyuncu tarafından eleştirildi.

ZETA DIVISION takımından Ushida “Laz” Koji, bu sorundan haberdar oldukları için “Sesleri iyi duyamayacağımızı varsayarak maça hazırlandık.” dedi.

“Tek söyleyeceğim şey kulaklıktan gelen sesin evde oynadığımız zamankine benzemediği. Beyaz gürültü birçok yetenek kullanımı sesini engelliyor bu nedenle de birinin salakça bir hareket yaptığını görürseniz nedeni bu olabilir.”

Riot ise bu durumu düzeltmek için birkaç girişimde bulundu, ve turnuvanın üçüncü gününde beyaz gürültü seviyesini azalttı. Turnuvanın ikinci ve dördüncü günlerinde oynayan yay, “İlk günden sonra sistemi biraz değiştirmişler sanırım. Beyaz gürültü seviyesini biraz azalttılar, ancak özellikle orta mesafedeki ayak seslerini duymak hala çok zordu ve bazı ulti kullanımlarını bile duyamadım.”

Sıkıntıların hala devam ettiğini fark eden Riot, pazar günü yeni bir değişikliğe gitti. Sentinels ve G2 arasındaki maçı erteleyen organizasyon, sunucu masasını oyunculardan uzaklaştırarak beyaz gürültü seviyesini daha da azalttı. Konu hakkında sitem eden oyuncular, sistemin eskisine kıyasla daha iyi olduğunu ancak hala mükemmel olmaktan çok uzak olduğunu dile getirdi:

“En azından şimdiye kadar yaptıkları değişiklikler sonucu en baştaki duruma kıyasla iyi bir gelişme var. Oyun içerisinde etrafımda olanları çok daha iyi duyabiliyorum ve en azından sesler artık oynanabilir bir seviyede. %100 ideal bir durum değil ancak kesinlikle oynanabilir. Önceki durum gibi size eli ya da maçı kaybettirecek seviyede dikkat dağıtıcı değil.” – Jaccob “yay” Whiteaker – Envy

“Ses seviyesi biraz düzeldi. Şu an yapabilecekleri tek şey bu sanırım – beyaz gürültü seviyesi ile oynamak. Ses kalitesine yapabilecekleri bir şey yok. Counter-Strike’taki kulak içi kulaklıklar ile sağlanan ses kalitesi kadar iyi değil. Yapacak bir şey yok. Elimizde olanla en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Neyse ki Riot, yapıcı eleştirilere kulak veriyor. Her gün durumu düzeltmek adına uğraşıyorlar en azından.”  Ethan “Ethan” Arnold – 100 Thieves

“Verilen kulaklıkların ses kalitesi oldukça kötü. Turnuvanın başına göre daha iyi, ancak düzgün bir sistem ve ayarlar ile olması gerekenden daha kötü.” Žygimantas “nukkye” Chmieliauskas – G2 Esports

Acend’in menajeri Krimson, Riot’un Berlin için kulak içi kulaklık temin edemeyeceğini, ancak bunun sonraki turnuvalar için planlanacağını söyledi. Umarız ki Berlin’deki duruma daha iyi çözümler bulunur ve yıl sonu turnuvası Valorant Şampiyonlar Turu için daha iyi bir sistem kurulur.

Beyaz Gürültü Nedir?

Düz bir izgesel (spectral) yoğunluğu içeren rastgele seslerin oluşturduğu gürültüdür. Genellikle, duyulan diğer seslerin üstünü örtmek ve önüne geçmek için kullanılır. İnsanlar özellikle, çevresindeki seslerden rahatsız olduğunda, beyaz gürültüyü rahatlamak için değerlendirirler.

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments