1. Anasayfa
  2. VALORANT

buzlumuzlusut, Bit Scam Hakkında Konuştu

buzlumuzlusut, Bit Scam Hakkında Konuştu
0

Profesyonel VALORANT oyuncusu Berkay “buzlumuzlusut” Tekin, Twitch bit scam hakkında bildiklerini kendi başından geçenleri anlattı! Bu işin yayıncılar arasında hızla yayıldığını ve herkes tarafından masum zannedildiğini dile getiren buzlumuzlusut, kendisinin hiçbir kazanç elde etmediğinin altını çizdi. Ayrıca dolandırıcılığa diğer yayıncıları dahil edenlerin komisyon almış olabileceğine de dikkat çeken buzlumuzlusut’ün Tweetlonger üzerinden, kendine gelen örnek tekliflerin ekran görüntülerini de paylaştığı açıklamasının tamamına, aşağıdaki tweetten ulaşabilirsiniz:

https://twitter.com/buzlumuzlusut/status/1454909922144133120

buzlumuzlusut’e gelen ilk teklif:

“Öncelikle beni tanımayan ve bu açıklamayı okuyacak insanlara biraz duruşumdan ve bu sektöre kendi yaşamımdaki bakış açımdan bahsedeyim ki kafalarında daha net oluşsun. Bu olaya dahil edilmeye çalışılmam ve nasıl kurtulduğum konusunda, benim ismimi listelerde, orada burada görmediniz (…) Gelgelelim ben de bu olaya bir şekilde dahil edilmeye çalışıldım. Hiçbir listede veya panoda adımı görmüyorsunuz. Fakat yayıncılığımın henüz 3. ayında, yani 2020 senesinin Aralık ayında, partnerliğimi aldığım gibi benden çok daha uzun zamandır sektörde bulunan ve bana göre çok daha büyük bir yayıncı tanıdığım bana gelip “paraya ihtiyacım var, bir tanıdığımdan bit olarak alacağım. Kendi hesabıma yollattım ancak daha fazla yollatamıyorum. Sen yardımcı olur musun?” diye bana geldi. Bu sektöre dair her konuda son derece amatör ve yeni olduğum, hukuksuz hiçbir olayın henüz kulağıma dahi gelmediği bir dönem olmasına karşın elbette şüpheci yaklaştım. İşin altında başka bir iş var mı diye ısrarla öğrenmeye çalıştım. Hiçbir sıkıntı olmadığını, acil paraya ihtiyacı olduğunu ve bu şekilde halledeceğini söyledi bu yayıncı. Israrların ve ikna çabalarının ardından, ilk etapta “yardımcı olayım o halde” dedim. Bunun bir sektör olduğunu, yasa dışı hallerini vs. bilme ihtimalim yoktu elbette. Nihayetinde başka bir kişiden gelmedi bu olay bana. Ancak gelen miktarı gördüğümde bu işin altında başka işler olabileceğinden ve vergi konusunda sıkıntıya düşebileceğimi düşündüğümden durumu Twitch’e, takım arkadaşlarıma ve yakın çevreme aktardım. Twitch’ten olayla alakalı bir aksiyon veya düzgün bir dönüş alamadım. Ödemenin normal şekilde bana ulaşmasıyla beraber, bana ait olmayan bu parayı, yalnızca ödeyeceğim vergi ve kendi aylık kazancımı tutarak geri yolladım. Bu işten elbette 1 kuruş dahi para cebime sokmadım (…)”

Yayıncılar arasında dolandırıcılığın yayılması:

“Sonrasında bu işi etrafa sormaya, öğrenmeye başladım. İşin içinde birçok yayıncının olduğunu, bunun bir sektör haline geldiğini, herkesin bahsettiği “reklam ile bit mining” meselelerini vs. yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Sonrasında zaten hem mail yoluyla, hem de başka yayıncılardan benzer teklifler almaya devam ettim. “Enayi misin? Salak mısın? Niye yapmıyorsun? Kazandığın ne kadar sanki 200 dolar mı 300 dolar mı?” gibi birçok tepki ile karşılaştım. Bunları da yine sektörün içinden birçok arkadaşım bilir, şahitlik etmiştir. İzlenmelerimin ve haliyle gelirlerimin düştüğü birçok dönem oldu. Hem yayın hem de espor için ekipman ihtiyacı duyduğum, yatırım yaparken cepten yaptığım için zorlandığım birçok dönem de oldu. Yine de bu işlere bulaşmayı aklımın ucundan geçirmedim. Bu işle alakalı olarak, benim fikirlerimi almak isteyen birçok küçük/büyük yayıncı bana gelip böyle bir teklif aldıklarını, kabul edip etmeme konusunda kararsız olduklarını aktardılar, benden fikir aldılar. Hepsine bunun hiçbir sorun çıkarmasa vergi konusunda sorun çıkaracağını, uzun vadede mutlaka başlarına iş açacağını uzun uzun anlattım. Onları bu yoldan geri döndürmeye gerek telefonda, gerek Discord üzerinden, gerek yazışarak endişelerimden bahsettim. Bazıları beni dinledi yapmadı, bazıları bir şekilde kendini ikna edip bu işe girdi.

Bu olay son bir ay içinde çalıntı kredi kartları iddialarının ortaya atılmasına kadar herkes tarafından dünyanın en masum işi diye anlatılıyor, pazarlanıyordu (…) şu ana kadar bahsedilmemiş, konuşulmamış olan nokta şu ki bu işte yayıncılar kazanç elde etme adına diğer yayıncıları bir şekilde olaya dahil etmeye çalıştı ve işi bu şekilde şu an gördüğünüz listelerde ortada olduğu gibi sayısız isme ulaştırdı (…) Size birkaç ay boyunca düzenli olarak bu miktar yatıyor ve siz de bu parayı alıyorsanız, artık işin farkına varmışsınızdır. Gelelim bu gördüğünüz gelir tablolarına, orada bilmem kaç bin dolar gelir sağladığı görünen yayıncıları zaten öğreniyoruz. Peki kendi kanal gelirleriyle binlerce doları alıp, bir de işin içine kattığı diğer yayıncılardan kazandıkları komisyon ve paylarla bunun misli misli fazlasını, belki onbinlerce, belki yüzbinlerce dolar kazandıkları ihtimal konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? Veya sektörün içinde olup, kendi partner hesabı olmayan/kendi hesabından yapmayan ancak bu durumdan para kazanan insanlar hakkında ne biliyoruz? Bu soruların mutlaka cevap bulması gerekiyor.”

Twitch’te dolandırıcılığın ilerlemesi:

“(…) Bu iş bir yerden sonra, özellikle bu yılın mart-nisan ayları diye tahmin ediyorum, yayıncılığın içinde olan herkes tarafından biliniyor, artık delil olmadığından mı, arka planı tam olarak bilinmediğinden mi bilmem, dillendirilmiyordu. Benim gibi işin içinde olmayan birisine dahi ne çok isim ve teklif geldiğini anlatım ve görsellerden görmüş oldunuz. Partner olan hemen hemen her yayıncıya mutlaka bu iş gidiyordu diye tahmin ediyorum. Hatta ve hatta yayıncılar birbirlerinin izleyici sayılarını artırmak maksatlı host atıp, partnerliğini almasına yardım ediyor, sonrasında da yukarda bahsettiğim şekilde bu ağa dahil etmeye çalışıyordu. Çünkü piyasada genel olarak bu işin çok masum, hiçbir sıkıntısı olmayan bir iş olduğu sürekli olarak kulaktan kulağa yayılır vaziyetteydi. Ancak o dönem uyardığım gibi bu işin altından başka işler çıkacağı apaçık ortadaydı, nitekim de öyle oldu. Umuyorum gerekli otoriteler tarafından bu iş tüm yüzüyle açığa çıkarılır ve suçlu olan herkes gerekli yaptırımlarla karşılaşır.

(…) Daha temiz bir Twitch ve Türkiye’de görüşmek üzere.

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments