1. Anasayfa
  2. Röportaj

NASR Esports Takım Sahibi Lalit Vase Röportajı!

NASR Esports Takım Sahibi Lalit Vase Röportajı!
0
İlk olarak, NASR Esports’un ŞL’ye katılması nasıl gerçekleşti? Siz mi başvurdunuz yoksa onlar mı size ulaştı?

2019’un sonunda Riot MENA’da büyük bir turnuva düzenlemişti. Ondan önce 2 senelik bir League of Legends takımım vardı bu turnuvalar için. Ortadoğu’da önceden resmi turnuvalar yokken, her turnuvada takımımızla kazanıyorduk. 2019’daki turnuvadan sonra Riot’un ekibiyle Dubai’deki ofisinde tanıştım. Onlara planları hakkında sordum. Bir süredir takımıma yatırım yapıyordum ama bu şekilde küresel turnuvalarda oynama şansımız yoktu ve bunlara katılmak istiyorduk. O turnuvadaki performansımızdan sonra bana ulaşıp “Hey, Türkiye’deki takım sahipleriyle neden tanışmıyorsun?” dediler. Biriyle anlaşabilirsen Arap oyuncuların ligde yerli olarak geçmesi için kuralları ayarlayabileceklerini söylediler. Türkiye’de birçok takım sahibiyle görüştük ve sonunda Nasr Esports olarak Royal Youth ile bir anlaşmaya vardık. Yine de Riot’a lige katılmamız hakkında bir sunum yaptık ve anlaşma gerçekleştirdik. Normal aşamalardan geçtik tabi ki de ancak Riot bize Arap oyuncularla katılmamız için öncelik tanıdı.

Yani neredeyse kuralları sizin için değiştiler, önemli bir şey olmalı.

Tabi ki sadece bizim için değil, orta doğudan da insanların ligi izleyebilmeleri için büyütmelerinde ilk adım oldu.

TCL’e katılmadan önce hangi detayları merak ediyordunuz?

Her şey hakkında meraklıydım. Tabi ki izlenme sayılarını zaten biliyorduk, Riot bizle paylaştığı için. Oyuncuların kalitesini, diğer takımların ne yaptığını ve takımlarını nasıl oluşturduklarını, bu oyunculara ne kadar harcadıklarını, pazarlamaları ve sosyal medyayı nasıl kullandıklarını ve sponsorlukları merak ediyordum. Lige girmeden önce araştırdıklarım bunlardı.

TCL’de daha önce herhangi bir maç izleme şansınız oldu mu?

Maçları hem espor sahnesinde hem de online olarak izledim, evet.

Nasr Esports ŞL’ye katılan ilk yabancı takım olduğu için bir önyargı söz konusu. İzleyenleri nasıl tarafınıza çekmeyi düşünüyorsunuz ve destekçiler sizce neden NASR Esports’u desteklemeli?

Bence yabancı bir takım olarak görünmemeliyiz çünkü yönetimimiz Türk, 2 koçumuz Türk, kadromuzda birçok Türk var ve sadece 1 Arap var. O da daha önce bu ligde oynayan birisi. Yerel bir takım kadar iyiyiz aslında. Tabi ki bu takımla kazanmayı ve yapabildiğimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. NASR büyük bir oluşum ve bence aslında bu Türk destekçiler için pozitif bir adım. NASR’ın küresel olarak başarılı olan birçok oyuncusu var. Bunun Türk oyuncuların NASR’a katılmaları ve kendilerini global olarak kanıtlamaları için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Türk oyuncular çok yetenekliler ve en iyi Türk ve Arap oyuncularla takımlar oluşturmak, sadece Arap veya sadece Türk takımlar oluşturmaktan daha fazla yarar sağlayabileceğini düşünüyorum.

Türk destekçilere kısaca NASR Esports’u nasıl tanımlarsınız?

NASR’ı bir aile gibi yürütüyoruz. Oyuncularımızı en az 2 yıllık imzalıyoruz çünkü uzun genç oyuncuların NASR’ın onlara iyi gelebileceğini göstermek istiyoruz. İyi bir oyuncunun sadece 6 ayda ortaya çıkabileceğini düşünmüyoruz. Mesela Tekken ve Street Fighter oyuncularımız 2016’dan beri bizlerle, bu oyuncular uzun süredir bizlerle ve kariyerlerini bizle kurdular. Cezayirli, Faslı, Pakistanlı ve MENA’nın diğer bölgelerinden insanların karışımı bir kuruluşuz. Desteğe ihtiyacı olan doğru oyuncuları bulup onları yetiştirmeye NASR diyebiliriz. Katıldığımız herhangi bir karşılaşmada amacımız kazanmak, kazanmak istiyoruz. Sponsorluklar ve ticaret kısmı ön planda değil. Öncelikli amacımız kazanan taraf olabileceğinizi kanıtlamak. Yatırımımız ve odağımız en iyi oyuncuları bulmakta ve bu bölgeden insanların dünya klasmanından olabileceğini göstermek. Türkiye zaten başarısını dünyada bazı oyuncularla kanıtlamış durumda.League of Legends oyuncularınız, FIFA oyuncularınız, CS:GO oyuncularınız dünyada kendini kanıtlamış durumda, Apex Legends ve PUBG Mobile takımları da iyi gidiyor. NASR bu yetenekleri geliştirmek için var.

Nasr Esports Türkiye için gelecek planlarınız nasıl? Örneğin deneyimli oyuncularla anlaşıp birinciliği mi hedefliyorsunuz yoksa genç oyunculara kendilerini geliştirmek için bir şans verip onları transfer etmeyi mi düşünüyorsunuz?

Sanırım ikisi de. Kazanmak iki şey için önemli olduğundan kazanmak istiyoruz. İlki genç oyuncuların kariyerleri olduğunu göstermek, ve güvendikleri kulübün doğru yer olduğunu düşünmek için kazanmaya devam etmen ve bunu kanıtlaman lazım. İyi oyuncularımız var, yanı sıra 16-17 yaşlarında, 15 yaşında genç oyuncularımız da var. Özellikle LoL için 4 takımımız olmasını planlıyoruz. Ana takım ve akademi takımı olmak üzere Türkiye’de 2 takım, 2 takım da MENA bölgesinde olacak turnuvalar için. Belki de genç Türk oyuncular ŞL ve Akademi ligine gelmeden önce MENA bölgesindeki takımlarda oynayabilirler. Ayrıca bu yılın ilk çeyreğinde NASR Akademiyi başlatmayı düşünüyoruz.Bu şekilde kendini geliştirmek isteyen genç oyunculara koçluk yapabileceğiz. Sadece pro oyuncular olmalar için değil, ayrıca koçlarımızdan ve pro oyuncularımızdan yardım alarak oyunlarını geliştirmek için de olabilir. Bence genç yeteneklere yatırım yapmak NASR Esports için ana mesele.

NASR Esports Türkiye’yi kurmak için sizi teşvik eden şey neydi?

Kazanmak başlıca amacımız ve odağımız. Dediğim gibi genç oyuncular almak, akademi kurmak istiyoruz. Önümüzdeki 9 hafta için hedefimiz ligde en iyisi olmak. Her maç için hazırlamak, takımın iyi performans göstermesi için gerekli desteği alması. Yani şu anlık odağımız bu. İlk split’i atlattığımızda, o zaman diğer şeyler hakkında düşünebiliriz. İlginç planlarımız var bu yüzden Türk destekçiler gelecekleri görmek için bizi takip etmeli ve duyurularımızı beklemeli.

TCL’deki ilk yabancı takım olmak sizi korkutuyor mu yoksa heyecanlandırıyor mu? Sizce NASR Esports’un TCL’e katılması diğer takımlar ve sahipleri için bir teşvik olacak mı?

Çok heyecanlıyım çünkü, LoL Espor’u dünyada çok iyi iş çıkarıyor ve de bence gelecek yıllarda büyümeye de devam edecek. Global karşılaşmalara katılma şansı bizim için harika. Evet teşvik edeceğine inanıyorum. MENA bölgesinde birkaç takım bana çoktan ulaşıp, “Nasıldı, süreç nasıl gerçekleşti, hakkında ne düşünüyorsun, neden bunu yapıyorsun” gibi sorular sordular. Oyun sektörünce uzun bir süredir varım, işimin bir kısmı da ayrıca espor endüstrisinin büyümesi. Sadece bir takımla olmaz, birçok takımın olması lazım bir ekosistemin oluşması için. Diğer takım sahiplerinin de böyle bir şansa sahip olmasıyla lige katılmasının iyi olacağını düşünüyorum.

Bu kadroyu oluştururken nelere dikkat ettiniz? Roster mı? Evet.

İki şansımız vardı, ya Arap oyuncularımı getirebilirdim ve tamamı/çoğunluğu Arap olan bir takım kurabilirdim birkaç Türk oyuncuyla. Yönetimimiz ve koçlarımızla bunu düşündüğümüzde, Arap oyuncuların standartları Türklerinkinden geride olduğundan ligi kazanmak için o şekilde diğer takımlara meydan okuma şansımız olmayacaktı. Türk oyuncuların 6 yıllık bir lig deneyimi var, kendi sunucularında oynama şansları var, bu yüzden daha şanslılar ve daha yetenekliler. Bu yüzden yaptığımız Kore’den oyuncular transfer ettik, bazı Türk oyuncuları aldık Arap oyuncuların Koreli oyuncularla çok da iyi uyum sağlayacağını düşünmediğimizden. 2 Koreli oyuncumuz var. Japone bizle, kendisi harika ve tecrübeli bir oyuncu, onunla anlaştığımız için çok şanslıyız. Ayrıca Giyuu’da daha önce TCL’de oynamıştı, geçen sene de Evil Geniuses’ın Akademi takımında oynadı. Geri dönmesi ve NASR Esports’a yeniden katılması güzel, hatta Türkiye’ye gelmeden önce NASR Esports Akademide oynuyordu. Bu yüzden kendisini uzun süredir tanıyoruz, yeniden bizle olması iyi. Kadroyla bu şekilde gitmeyi düşündük ve bence ligi kazanmak için iyi bir şans.

Hayranların sıralamalarına baktığımızda, NASR Esports’u ilk 4’te görmüyorlar. Takımınızdan beklentiniz nedir, bizi şaşırtacaklarını düşünüyor musunuz? Takımın potansiyeli hakkında yorumunuz nedir?

Kazanabileceğimize inanıyorum. En iyi oyuncuları getirmedik çünkü NASR Esports olarak amacımız bir şans verilmesi gereken oyuncular bulmak. Genç oyuncularsa ve gelişmeleri gerekiyorsa ya da zaten tecrübelilerse ancak Kore’de en iyi takımlarda oradaki seviye çok yüksek olmasından dolayı oynayamadılarsa bir şansı hakkettiklerini ve bizi Worlds’e götürebileceklerini düşünüyorum. Bu ilk hafta olduğundan izleyip görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kazanabileceğimizi düşünüyoruz ama beklemeli ve görmeliyiz, ayrıca takım sinerjisinin gelişmesini ve diğer takımların da performanslarını görmeliyiz, değil mi? Ligde yeni olduğumuz için sıralamaların adil olduğunu düşünüyorum, yeni bir takım ve kadroyuz. Onlara takımımızla ve koçlarımızla kanıtlamamız gerekiyor.

NASR Esports için Türkiye’de merchandise (eşya kiti) çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Formayı gördünüz mü bilmiyorum, kanatlı bir tasarım. NASR Arapçada zafer anlamına geliyor, ayrıca “nasir” de kartal anlamına. Logomuz aslında iki gözlü kanatlarıyla büyük bir kartal. Formayı bu yüzden çok beğeniyorum. Umarım hayranlar da beğenir ve forma hakkında neler düşündüklerini duymak isterim. Kapüşonlularımız ve birçok tasarımımız var ancak pandeminin daha iyi bir hal almasıyla bunu gerçekleştirebiliriz sanırım. Üreticilerle ve insanlarla bunun için görüşmek bu dönemde zor ama en kısa zamanda başlayacağız. O zamana kadar da ulaşmak isterseniz sosyal medyadan direkt olarak bizden alabilirsiniz.

Espor takımlarının aktif bir şekilde sosyal medyalarını kullanıyorlar. NASR Esports’u da sosyal medyada aktif bir şekilde görebilecek miyiz?

Kesinlikle, %100. Sosyal medyada aktif olmadan bir espor takımı olamayacağınızı düşünüyorum. Her hafta düzenli olarak paylaşmayı planladığımı içeriklerimiz var, haftalık duyuruların yanı sıra her hafta sonundan sonra o hafta ve maçlarla ilgili bir video yayınlamayı düşünüyoruz. Bu videoda o haftaki maçlarda neleri yanlış yaptıklarını, neleri öğrendiklerini, maçlara nasıl hazırlandıklarını anlatacak, yani takımın neler düşündüğünü hayranlara göstereceğiz. Ayrıca birkaç farklı markayla ne gibi başka içerikler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Önümüzdeki hafta başlayacak heyecan verici bir içerik planımız söz konusu. Destekçilerin ne düşündüklerini ve neler için meraklı olduklarını, oyuncularımızı ne yaparken görmek istediklerini, neleri bilmek istediklerini merak ediyorum. Sanırım geçtiğimiz hafta Japone ile hayranların sorularını cevapladığı bir soru-cevap etkinliği gerçekleştirdik. Yönetimimiz de ben de bunu yaptığımız için mutluyuz. Hayranların bizlere ne görmek istediğini söylemeleri lazım, sonuçta bizim onlara bunu sağlamak. O yüzden bunu dört gözle bekliyorum.

Gamer aday adayı bir gazetecilik öğrencisiyim.

Yazarın Profili
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments