1. Anasayfa
  2. Diğer

Playstation 5 vs Xbox Series X

Playstation 5 vs Xbox Series X
1

Yeni nesil konsollar Xbox Series X ve Playstation 5 bu ay piyasaya çıkış yapmadan sizler için bunları kısaca bir incelemek istedik.

Sony ve Xbox’ın belkide şu ana kadar olan en büyük savaşı bu ay başlıyor. Bu bahsettiğimiz savaşın silahları ise Playstation 5 ve Xbox Series X. Sırasıyla tüm dünyada çıkışları 19 Kasım ve 10 Kasım olacak. Aralarında bu kadar az zaman varken ve yine bu kadar az zaman kalmışken bir inceleme yapmamak olmazdı. Bu konsolları almak şu şartlarda çoğumuz için pek mümkün olmasa bile 8 ile 10 yıl piyasada olması beklenen bu konsolların incelemelerini her yenilikle beraber yapmak fayda sağlayacaktır.

Pistachio Green Corporate Strategy Map
Fiyat 499 $ / 449 £ / 8299 ₺ :)

Çıkış tarihi 19 Kasım

Pistachio Green Corporate Strategy Map
Fiyat 499 $ / 449 £ / 8299 ₺ :) :)

Çıkış tarihi: 10 Kasım

Karşılaştırma

Karşılaştırmaya konsolların şekli ile başlamak istedim. Xbox’un tasarımı ne kadar dalga konusu olmuş olsa bile benim daha çok hoşuma gitti açıkçası. Tabi ki kişiden kişiye değişen bir durum olsa bile buna değinmem lazımdı.

Her iki şirketin farklı yollara başvurduğu bir noktayla devam edelim. Konsolu açma, temizleme ve saklama alanını genişletme. Sony’nin bu alanda tercihi konsolun açılabilirliği tarafında oldu. Bu seçim sonucunda Ps 5 temizlenebilir veya dahili M.2 SSD yuvasında genişletme yapılabilir durumda. Fakat Xbox bunu tercih etmedi. Bunun sonucunda kolay açılamayan bir mekanizma yaptı ve depolama alanını kullanıcıların genişletebilmesi için ekstra bir yuva getirdi.

Teknik anlamda konsolların benzer olduğu noktayla devam edecek olursak elimizde bazı benzerlikler var. Bunlardan birisi her iki konsolunda  AMD Zen 0.3 işlemcisini kullanması. Xbox ek olarak 2 GHZ CPU gücüne sahip durumda. GPU cephesinde ise zirveyi yine Xbox 1,7 teraflop ek bilgi işlem gücüyle elinde tutuyor. CPU ile devam edecek olursak konsolların benzerliği burada da devam ediyor. İki konsol da AMD RDNA 2’yi kullanıyor ve 16GB GDDR6 belleğe sahipler.

Depolama alanlarına geldiğimizde ise Xbox 1 TB alan sunarken, Playstation 5 825 GB alan sunuyor. SSD açısından  Xbox bir NVMe SSD kullanırken buna karşın Ps 5 ise özel M.2 SSD’ kullanıyor ve bunun üstünlük sağladığını iddia ediyor. Bu çatışmaları konsollar çıkış yaptığında daha net bir şekilde görmek ve yorumlamak daha iyi olur gibi gözüküyor. O yüzden devam edelim.

Geriye Dönük Uyumluluk

Xbox, One X konsolundaki her oyun için X Serisi tarafından açılacağına söz vermiş olsa bile geriye dönük uyumluluk her iki konsolda da olacak. Bu özellik için 1. klas oyunlar başı çekecek gibi duruyor.

Game Pass/ Ps Plus

Açık ve net konuşmak gerekirse Xbox’ın bu alanda da büyük bir zafer kazandığını söylemek lazım. Konsol ziyade oyun almanın bile zor olduğu bu dönemlerde Game Pass sistermi çoğu oyuncuya ilaç gibi gelmiş olsa gerek. Bu Pc tarafında da konsol tarafında da öyle. Aylık küçük denilebilecek bir miktar ile hem Xbox’ın birinci sınıf oyunlarına sahip olup hem de üçüncü taraf ve bağımsız oyunlara ulaşabilmek çok büyük bir avantaj. Ps Plus ise Ps 4’ten beri olan bir sistem ama dezavantajlı noktaları sunulan oyunların Game Pass kalitesinde olmaması. Bu konuyu bitirmeden önce 2021 ile birlikte EA oyunlarının da Xbox Game Pass tarafında olacağını belirtmek lazım.

Sonuç

Konsollar daha çıkış yapmamış ve kesin kanılara varmadığımız bu dönemde. Fark yaratacak oyunlar da 2021’e ertelenmişken konsolları almayı ertelemek olacak en mantıklı davranış gibi duyuyor. Bulunduğumuz nesil içerisinde konsolları test edebilecek en ciddi oyun ise Cyberpunk 2077 gibi duruyor (erteleme yerine çıkış kararı alırsa).

2021 girişi ile gümrük vergisinin düşecek olması(!). Ayriyeten olası muhtemel indirimler ile konsol daha ucuz bir hal alabilir. Ama bunu düşünürken kur artışını ve bize gelen 8299 ₺’nin özel bir fiyatlandırma olduğunu belirtmek lazım. Maddi konular dışında ise konsollarda gerçekleşecek sorunların büyük kısmının ilk parti satışlarda çıkıyor olmasından dolayı da satın alma işlemlerini ertelemek daha mantıklı bir durum.

Hangi konsolu tercih ederdim kısmına geldiğimiz zaman sanırsam benim tercihim Ps 5 olurdu. Bunun nedeni Xbox konsollarının 8 veya 10 yıl gibi bir zaman boyunca kullanılabilir olacağını düşünmüyor olmam. Konsolun devamlılığını tehlikeye atacak şeyler yapmasalar bile konsol için çeşitlilikleri ve destekleme araçlarını Sony kadar verimli kullanamaycaklar gibi. Ayriyeten Sony’nin kullanmış olduğu SSD’nin çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Eğer Xbox çetrefilli bir geçmişe sahip olmasaydı ve bir konsol alacak olsaydım bu sefer tercihim Xbox tarafından olurdu.

Satışlar hakkında bir tahmin yapacak olursak Sony tarafı hem ön satış hem de normal satışlarda lider olacak gibi duruyor. Ülkemiz tarafında ki satış yüzdeleri dünya geneline göre daha yakın olacak . Bunun nedenlerinden biri Games Pass ve Xbox’ın Türkiye pazarında yapacağı iyileştirmeler olacağını tahmin ediyorum.

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
TKarli
TKarli
3 yıl önce

Detaylı bilgilendirmeden dolayı, yazarımıza teşekkür ederim. Beklemedeyiz…