1. Anasayfa
  2. LoL

T1 ve Faker Efsanesi!

T1 ve Faker Efsanesi!
0

League of Legends dediğimiz zaman aklımıza sayısız efsane gelir. Ne de olsa adı üstünde ‘Efsaneler Ligi’. Oyunun espor arenasındaki ilk yılı olan 2011’den bu yana çokça efsaneye tanık olduk hep birlikte. xPeke, Dyrus, Rekkles, Bengi, Uzi, Impact, Perkz ve daha niceleri. Ama bu efsaneler arasında öyle bir isim var ki şüphesiz bu listeyi sıralarken herkesin ilk sırada söyleyeceği bir isim. Koreli efsane orta koridor oyuncusu Lee Sang-hyeok ya da hepimizin bildiği adıyla Faker.

Kore’den İlk Şampiyon

T1 ya da hepimizin hatırladığı ismi ile SK Telecom T1, 2002 yılında kurulmuş Güney Kore’nin başkenti olan Seul merkezli bir espor kulübü. Fakat bir çoğumuz bu isimle 2013 yılından önce tanışmadı bile. O sene Kore’de 2. kez düzenlenen Champions Korea adıyla bilinen ulusal turnuvada ilk kez sahneye çıktı. Champions Korea isimli turnuva ise bizdeki gibi lig oluşana kadar 3 mevsimde takımalrın yarıştığı bir turnuvaydı. Bizden farklı olarak Circuit Points ve Regional Finals bulunan bir turnuvaydı ve Worlds‘e 2012’den itibaren takım göndermeye başlamıştı Kore. 2013 yılının güz mevsiminde iki farklı kadro ile Champions Korea’ye katılan SK Telecom T1, iki takımıylada elemeleri geçerek Güz Mevsimi turnuvasına katılmayı başardı. SK Telecom T1 1 son 8’e kalmayı başarsa da Circuit Points için bir puan elde edemedi. Fakat SK Telecom T1 2 takımı bu turnuvayı üçüncü sırada tamamlayarak 150 puanı hanesine yazdırdı. Katıldığı ilk turnuvadan başarılı ayrılan SK Telecom T1, bu turnuva ile beraber parlamaya başladı. Ayrıca 2. takımın orta koridor oyuncusu olan ve adını sonraları çokca duyacağımız Faker takma isimli Lee Sang-hyeok, oynadığı bazı şampiyonlarla inanılmaz akıl oyunları yaparak herkesi şaşırtan bir oyun tarzına sahip olduğunu gösterdi. Böyle başlamıştı Faker’ın yükselişi. Bir sonraki mevsim yani Yaz Mevsimi turnuvasına doğrudan katılma hakkı eltmiş olan SK Telecom T1 2 bu turnuvadan birincilikle ayrılarak 400 puanı hanesine ekledi ve Worlds yolunda önemli bir galibiyet elde etmiş oldu.

2013 yılında Circuit Points’i birinic bitiren NaJin Black Sword, 2013 Dünya Şampiyonası’na doğrudan çeyrek finalde başlama hakkı elde ederken ikinci sırada tamamlayan Samsung Ozone ise gruplardan katılma hakkı elde etti. Worlds’e gidecek son Kore temsilcisi ise Circuit Points’in 3,4,5 ve 6. sıralarındaki takımlar arasında oynanacak olan Regional Finals sonunda belli olacaktı. Bu turnuvadan da yine galip çıkan SK Telecom T1 2 oldu. Böylelikle SK Telecom T1, League of Legends arenasına katıldığı ilk seneden Worlds’e gitmeyi de başarmış oldu.

SK Telecom T1 2 takımı Worlds’e gitmeden önce SK Telecom T1 K adını aldı. Diğer takım ise SK Telecom T1 S adıyla devam etti. Worlds 2011 şampiyonu Avrupa’dan Fnatic, Worlds 2012 şampiyonu Tayvan’dan Taipei Assassins‘in ardından SK Telecom T1, Kore’ye Sihirdar Kupası’nı getiren ilk takım oldu. O tarihten itibaren League of Legends sahnesinde Kore takımlarının yükselişi başlarken bir efsanenin yükselişine de şahit olduk.

T1 ve Faker
Worlds 2013 Şampiyonu: SKT

Kayıp Bir Yılın Ardından Üst Üste İki Şampiyonluk

2014 yılında Kore’de Samsung Ozone rüzgarları esmeye başladı. Aynı SKT gibi Samsung White ve Samsung Blue adında iki kadroya sahip olan bu takım üç mevsimi de başarılı bir şekilde tamamladı. Toplanan puanlar sonucunda Circuit Points‘i birinci sırada tamamlayan Samsung Blue doğrudan Worlds 2014’e gitti. Circuit Points’in ikinci sırasını SK Telecom T1 K ve Samsung White paylaşıyordu. Bu iki takım arasında ikincilik için verilen mücadelenin kazananı Samsung White olunca SKT için Worlds şansı Regional Finals‘a kaldı. SKT burada finalde kaybedince Worlds 2014’e katılma şansını kaybetti. Worlds 2014’ün kazananı Samsug White olurken Sihirdar Kupası ikinci kez Kore’ye gitmiş oldu.

2015 yılında ise Kore’de düzenli ve iki mevsimli bir lig kuruldu. SK Telecom T1‘nın kadroları ise bu isimde tek bir çatı altında toplandı. SKT güz ve yaz mevsimlerinde şampiyon olarak adı LoL Champions Korea (LCK) olan Kore liginin ilk şampiyonu olmayı başardı. Yaz Mevsimi’ni de şampiyon tamamladığı için SKT, Worlds 2015‘e doğrudan katıldı. C Grubu’nda mücadele eden SKT gruptan namağlup lider çıktı. Önce çeyrek finalde Flash Wolves‘ı ardından da yarı finalde xPeke‘nin takımı Origen‘i mağlup eden SKT finale yükseldi. İki Kore takımı arasında oynanan final maçının açılış seronomisi ise muazzam bir atmosfere sahne oldu. Takımlar sahnede yerlerini alırken Faker‘ın attığı takla ise büyük bir tezahürat topladı.

Finalde Kore temsilcisi KOO Tigers‘ı 3-1 mağlup eden SK Telecom T1, ikinci kez League of Legends Dünya Şampiyonu ünvanını kazandı. Kore bölgesi üst üste üçüncü kez kupayı kazanırken, 3 yıl boyunca sürecek olan Worlds finallerine Kore takımlarının el koyması da böylece başlamış oldu.

2016 yılında ise Güz Mevsimi şampiyonu olmayı başaran SK Telecom T1, Yaz Mevsimi’nde şampiyon olamasa da Championship Points kazananı olarak yine Worlds sahnesine adını yazdırmayı başardı. Yine bir Kore finalinde karşı karşıya gelen SK Telecom T1 – Samsung Galaxy karşılaşmasının kazanını 3-2’lik skorla SKT oldu ve böylelikle SKT toplamda üçüncü Worlds şampiyonluğuna ulaşırken bu kuparı üst üste kazanan ilk ve tek takım olmayı da başardı. Final serisinin en değerli oyuncusu ise o zaman kadar gelmiş geçmiş en iyi League of Legends oyuncusu olarak tanımlanan Faker oldu.

1 NkXafVA182g
Sihirdar Kupası, Faker’ın ellerinde. (Worlds 2016)

2017 yılına geldiğimizde ise SKT güz mevsiminde tekrar şampiyon oldu fakat yaz mevsimini ikinci sırada tamamladı. Yine 2016 yılında olduğu gibi Championship Points kazananı olarak Worlds’e giden SK Telecom T1 finale kadar çıkmayı başardı. Finalin adı ise yine SK Telecom T1 – Samsung Galaxy idi. Fakat bu kez Samsung Galaxy ekibi kupaya uzanan taraf oldu ve böylece SKT saltanatı son buldu. SK Telecom T1, o güne kadar çıkmış olduğu Worlds finallerinden 2016 yılında ilk kez mağlup ayrılmıştı. Samsung Galaxy şampiyonluğu ile Sihirdar Kupası beşinci kez Kore’ye gitmiş oldu.

Bir Devrin Sonu

2017 yılındaki son Kore finalinden sonra LPL’in yükselişi başladı. 2018 yılında Invictus Gaming‘in şampiyonluğu ile kupa ilk defa Çin’e gitti. 2019 yılında ise FunPlus Phoenix şampiyonluğa ulaşarak Çin bölgesine ikinci şampiyonluğu getirdi. Bu iki yıla baktığımızda 2018 yılında SKT, Worlds’e katılamazken 2019 yılında ise turnuvadan yarı finalde elendi. Artık ne eski SKT vardı ne de adı duyulunca herkese korku salan Faker. O iki yıl içerisinde Kore takımlarının Worlds’te esamesi bile okunmuyordu artık. Ta ki 2020’de DWG KIA sahneye çıkana kadar. 2019 Güz Mevsimi’nde ilk kez LCK’ye çıkan DWG KIA, 2020 yılında önlenemez bi yükselişe geçti. 2020 Yaz Mevsimi’nde aldığı LCK şampiyonluğunu bir de Sihirdar Kupası ile taçlandıran DWG KIA, Kore’ye 6. kez kupayı getirmiş oldu. O sene isim ve organizasyon değişikliğine giden SKT artık sadece T1 ismini kullanmaya başladı. Takımın efsanelerinden Faker ise atık takımın ortaklarından biri oldu. Aynı yıl yapılan Worlds’e gidemeyen T1’nın yerini DWG KIA’nın almış olduğu ise artık herkes tarafından konuşuluyordu. Ayrıca tıpkı T1’da olduğu gibi DWG KIA’dan da bir orta koridor oyuncusu parladı: Heo Su ya da bildiğimiz adı ile ShowMaker.

DWG KIA ile Kore takımları tekrar yükselişe mi geçer bilinmez ama Kore bölgesinin artık alternatifsiz bir şekilde güçlü olduğu zamanlar kesinlikle geride kaldı. Özellikle Çin ve Avrupa takımlarının mücadeleleri dikkat çeken bir seviyede. Böyle bir ortamda ise T1, 2021 Regional Finals kazananı olarak Worlds’e de geri döndü üstelik. 3 LPL, 3 LCK ve 3 LEC takımı 2021 Dünya Şampiyonası‘na grup aşamasından başlayacak. Bu da hepimizi heyecanlandıran bir durum.

Her ne kadar eski halinden eser kalmasa da T1, 3 Worlds şampiyonluğu, 2 MSI şampiyonluğu ve 7 LCK şampiyonluğu ile League of Legends tarihinin hala en başarılı takımı. Peki eski T1 ve Faker‘ı geri görebilecek miyiz? Yoksa değişen League of Legends sahnesiyle beraber artık yeni efsanelerin zamanı mı geldi? Bu soruların cevabını İzlanda’da almak için sabırsızlanıyorum.

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments