1. Anasayfa
  2. VALORANT

VALORANT Champions’ın Slot Adaletsizliği

VALORANT Champions’ın Slot Adaletsizliği
0

Çıktığı gibi ortalığı kasıp kavurmayı başarmış ve kendisine rekabetin üst düzeyde olduğu bir espor ekosistemi kurmuş olan VALORANT‘ın en büyük turnuvası olacak olan VALORANT Champions‘a sayılı günler kaldı. Dünyanın dört bir yanından katılacak temsilciler Berlin’de VALORANT’ın en büyüğü olmak için sahneye çıkacak. Bu büyük turnuvada toplamda 16 takım mücadele edecek. Bu 16 takımın belirlenmesi ise bu yıl içerisinde yapılan turnuvalar ve takımların bu turnuvalardan aldıkları sonuçlar ile belirlendi. 7 ana bölgeden Circuit Points‘i ilk sıralarda tamamlayan takımların yanı sıra, 4 farklı Son Şans Elemeleri‘nden gelen 4 takımla beraber bu 16 takım netleşti.

Fakat işin en dikkat çeken noktası ise VALORANT Champions‘da hangi bölgeden kaç takımın mücadele edeceğini Riot Games‘in ,VALORANT Champions Tour 2021‘in başında belirlemiş olması. Çünkü hangi bölgelerin başarılı olacağı büyük bir soru işaretiydi. Riot Games, VALORANT için ilk kez uluslararası bir turnuva düzenleyecek ve herkes bölgeleri bu turnuvalar ile tanıyacaktı.

İki LAN Turnuva Sonucu Kazanılan Harita Sayısı: 5

VALORANT Champions

Hangi bölgeden kaç takımın turnuvalara katılacağı ile ilgili topluluktan ilk tepki Masters – Reykjavík öncesi gelmişti. Avrupa, BDT ve Türkiye’yi EMEA bölgesi olarak sayan Riot Games, ilk kez düzenleyeceği LAN turnuvası için bu bölgeye iki temsilci hakkı tanıdı. Tek başına bir bölge olan Brezilya‘ya da aynı sayıda temsilci hakkı tanındı. 50’den fazla ülkeyi bünyesinde barındıran ve dünyadaki espor yatırımlarının en yoğun yaşandığı bölge olan EMEA bölgesi ile Brezilya’ya aynı sayıda slot verilmesi toplulukta büyük tepkilere sebep oldu. Nitekim bu tepkileri haklı çıkaracak sonuçlar da turnuvada bizlerin karşısına çıktı.

Brezilya temsilcileri Team Vikings ve Sharks Esports, bu turnuva boyunca toplamda sadece 3 harita kazanabildiler. Bu takımın da bu turnuvadaki tek galibiyeti Team Vikings’in ilk maçında X10 Esports‘a karşı aldığı galibiyet. Dahası bu iki takım, turnuvada seri başı avantajı alarak ikinci turdan başlamıştı.

vct berlin teams 800x450 1

Bir benzer durum da Masters – Berlin‘de gerçekleşti. Brezilya’dan turnuvaya katılmaya hak kazanan Keyd Stars ve Havan Liberty‘den sadece Keyd Stars’ın bir galibiyeti bulunuyor. Havan Liberty ise harita dahi kazanamadı. Her iki takımda turnuvaya grup aşamasında veda etti. İşin daha ilginç yanı ise Masters – Berlin için grup kuraları çekilirken Brezilya’dan birinci sırada katılan Keyd Stars, birinci torbada yer aldı. Bir önceki Masters’da bir galibiyeti bulunan Brezilya bölgesinin birincisi nasıl bir hikmetse birinci torbadan turnuvaya dahil oldu. Tabi bu turnuvadaki Riot Games‘in imza attığı tek skandal da bu değildi. Grup kuraları çekilirken aynı bölgeden takımların aynı gruba düşmemesi kuralı EMEA bölgesi için geçerli olmadı. Sebebi de Avrupa, BDT ve Türkiye olarak üç farklı bölgeden oluşuyor olmasıydı.

VALORANT Champions İçin İkişer Slot

Yazımın başında da belirttiğim gibi Riot Games, VALORANT Champions‘da hangi bölgeden kaç takımın mücadele edeceğini sezon başında belirlemişti. Takımlar, önceki turnuvalarda puan toplayarak VALORANT Champions biletini almak için Circuit Points sıralamasıda ilk sıralarda yer almaya çalıştı. Circuit Points ile katılacak takımların sayısı ise Brezilya ve EMEA bölgeleri için ikişer takım olarak belirlendi.

EMEA bölgesi hem 50’den fazla ülkeyi içinde barındırıyor hem de her iki Masters turnuvasında da büyük başarılara imza atmayı başardı. İzlanda’da Fnatic turnuvayı ikinci sırada tamamlarken, Almanya’da ise son sekize 3 tane EMEA temsilcisi yükseldi. Hatta Gambit Esports şampiyon oldu ve VALORANT Champions’a doğrudan katıldı. Masters – Berlin slotundan Gambit Esports, Circuit Points slotundan Acend ve Fnatic, Son Şans Elemeleri slotundan da Team Liquid bu turnuvada EMEA temsilcileri oldu.

Brezilya’dan iki temsilci Circuit Points slotu ile VALORANT Champions‘a katılırken, Güney Amerika Son Şans Elemeleri‘nin (Latin Amerika ve Brezilya bölgeleri) kazananı FURIA Esports olunca, Brezilya toplamda üç temsilciye ulaştı. Aslında buradaki tek sıkıntı Brezilya bölgesinin başarısız olması da değil. Zaten Brezilya bölgesine başarısız damgasını vurmak için de çok erken bi noktadayız. Ayrıca Brezilya, CS:GO‘da iki kere üst üste Major kazanmış, başka Majorlarda da başarılar göstermiş bir bölge. Çok değil 6 ay önce Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege‘in en büyük turnuvası olan Six Invitational 2021‘i de Brezilya takımı olan Ninjas in Pyjamas kazanmıştı.

Dahası bu turnuvanın diğer finalisti ise yine bir Brezilya kadrosu olan Team Liquid idi. Bu noktada topluluğun en çok tepkisini çeken konu Avrupa, BDT ve Türkiye’nin EMEA çatısı altında tek bölge sayılıp bu kadar geniş bir coğrafyaya iki takım hakkı tanınırken, sadece Brezilya’ya da tanınan bu hakkın iki takım olması. Bu durumun en büyük kanıtı da Güneydoğu Asya bölgesi. Aynı şekilde diğer bölgelere oranla başarısız sayılabilecek bir konumdalar fakat çok geniş bir coğrafyayı kapsadıkları için bu bölgeye iki temsil hakkı tanınması pek göze batmıyor.

skgamingtakes 1813113b
ESL One: Cologne 2016 Şampiyonu: SK Gaming

Brezilya bölgesi Riot Games için büyük bir nimet bunu asla inkar edemem. Gerçekten de espora yatırım ve ilgi bakımından üst noktalara gelebilmiş bir ülke Brezilya. Hatta rahatlıkla bu konuda Türkiye’den önde olduklarını söylebiliriz. Fakat gel gelelim Riot Games’in ticari kaygıları da başarıların ve gerçekçiliğin önüne koymaması gerekiyor. Şayet bu turnuvanın devamlılığını sağlamak istiyor şirket mutlaka bir sonraki sezon topluluktan gelen bu eleştirileri de dikkate almak zorunda.

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments