1. Anasayfa
  2. VALORANT

Vivo Keyd’e Verilen Ceza Yeniden Değerlendiriliyor

Vivo Keyd’e Verilen Ceza Yeniden Değerlendiriliyor
0

VCT Champions 3. gününe, Vivo Keyd’in kullandığı hatalı Cypher kamerası damga vurmuştu. Vivo Keyd, yasak olduğu bilinen bu kamerayı 6 el boyunca kullandı ve bu duruma maç boyunca müdahale edilmedi. Maç sonunda izleyiciler ve bazı profesyonel oyuncular, Twitter üzerinden durumu eleştirdi. Özellikle VCT Champions 2. gününde Sentinels ve FURIA arasında geçen maçta, olası bir kural ihlali olup olmadığının 15 dakikalık bir teknik duraklatma boyunca incelenip -ki buradaki ihlal olarak değerlendirilen oyun Acend maçında kullanılana kıyasla daha zararsız bir ihlal- Acend maçındaki ile ilgili maç sırasında herhangi bir şey yapılmaması, birçok kişi tarafından tepki gördü.

Dün akşam Riot, duruma açıklık getirmek adına bir açıklama yaptı, ve Breeze haritasında Acend’in hükmen galip geldiğini duyurdu.

Yapılan Açıklamadan Kesitler

Vivo Keyd oyuncusu JhoW’un hatadan 6 el boyunca yararlandığı tespit edilmiştir. Bu 6 el, Vivo Keyd hanesinden silinip Acend’e verilmiştir, böylece skor 12-9 Acend lehine gelmiştir. Ayrıca 6 el kaybetmenin verdiği ekonomik hasarı eşitlemek adına Acend’e fazladan bir el daha verilmiş, böylece Acend 13-9 galip gelmiştir.

Maç neden durdurulmadı?

Turnuva Yetkilileri, yalnızca bir istismarın açık ve bariz olması veya turnuvada oynayan takımlardan herhangi biri tarafından rapor edilmesi durumunda maçı durdurur. Kameranın tek yönlü görüntüsü, kameranın perspektifinin küçük bir kısmında bulunuyor, bu nedenle de maç sırasında kolayca fark edilemedi. Ek olarak Acend de kural ihlalini bildirmedi.

Vivo Keyd, Turnuva Yetkilileri ile İletişime Geçmedi

JhoW’un, tarafından kullanılan kamerada bulunan hatanın bilinerek yapılan bir şey olmadığı anlaması gerekirdi. Oyuncu ya da takımının, bahsi geçen kamera kullanımının kural ihlali olup olmadığından emin olmadığı durumda, VALORANT Küresel Rekabet Kuralları’nda da açıklandığı üzere, hakem ile iletişime geçme, ve kural ihlali olup olmadığını sorgulama hakkı vardır. Vivo Keyd, turnuva öncesinde bu konu hakkında Turnuva çalışanları ile iletişime geçmemiştir.

İlgili Kural

7.2.6. Suistimal.
Bir avantaj elde etmek amacıyla oyun içinde mevcut olabilecek herhangi bir hatanın (bug) kasıtlı kullanımı suistimal olarak kabul edilir ve yasaktır. Suistimal kapsamına; Turnuva Organizatörü’nün yegâne takdirine bağlı olarak amacı dışında işlev gösteren herhangi bir oyun işlevinin kötüye kullanımı vb. ve VALORANT’ın tasarım amacını ihlal eden her türlü eylem dahildir. Takım üyeleri belirli bir eylemin Suistimal olarak kabul edilip edilmeyeceğini tespit etmek amacıyla bir Müsabaka’nın başlangıcından önce hakem ile gizlilik esasına dayalı olarak görüşebilir. Riot, bir suistimalin gerçekleşip gerçekleşmediğini olayın vukuundan sonra geriye dönük olarak tespit etme hakkını mahfuz tutar.”

Cezaya Verilen Tepki

Riot, Vivo Keyd ile ilgili kararını açıkladıktan sonra ise VALORANT topluluğu ve özellikle Brezilya izleyicileri, duruma tepki gösterdi. Brezilya taraftarları #justiceforkeyd altında toplandı.

Haven’da kutunun üstüne çıkan bir oyuncuyu incelemek için teknik duraklatma uyguluyorlar, ancak bu kamera için uygalmıyolar mı?
Vivo Keyd’e verilen ceza oldukça ağır gözüküyor. Bence maçı tekrar oynatıp turnuvanın programını değiştirmekle uğraşmak istemedikleri için böyle bir yaptırım uyguladılar.
https://twitter.com/dcopGG/status/1466971811795509254
Bu hata nasıl hala düzeltilmedi? Aynı kameranın 6 el üst üste kullanıldığını gördükten sonra neden maçı durdurmadılar? Neden Vivo Keyd ceza alırken Sentinels almıyor? Maç/eller yendien oynanmak yerine neden galibiyet direkt Acend’e verildi?

Hatanın 6 aydır giderilmemesini ve maçın durdurulmamasını eleştiren TSM Akademi oyuncusu dcop, Sentinels’in de aynı kamerayı kullandığını ancak cezalandırılmadığını öne sürdü. Ancak paylaşılan videolarda, Sentinels oyuncusu dapr’ın kullandığı kameranın, haritadan bakınca hatalı kamera gibi göründüğü, ancak daha alçağa atıldığı, ve yüzey hatası bulunan kısmı görmediği ileri sürüldü.

Hatalı kamerayı suistimal eden Vivo Keyd oyuncusu JhoW da karar hakkında konuştu:

Karar çoktan verildi ve bunu tartışmanın bir anlamı yok. Karışıklık için özür dilerim, gerçekten amacım bu değildi. Kamerayı hiç kullanmasak bile maçı kazanırdık zaten. Ancak kural kuraldır, halen çıktığımız her karşılaşmayı kazanmakta kararlıyız.

Ayrıca Türkiye Valorant sunucularımız da durum ile ilgili görüşlerini Twitter üzerinden duyurdu:

Cezadan Geri Adım

Kararlarına gelen yoğun tepki sonucu geri tepki atan Riot, verilen cezayı tekrar gözden geçireceğini açıkladı. Bu nedenle bugünkü A grubu maçı iptal edilirken kalan maçlar da birer saat ertelendi.

Konu oldukça karışık, ve Riot da dahil olmak üzere herkes farklı görüşler belirtiyor. Ancak bunların hepsi, hakemlerin maçı durdurması ile çözülebilecek problemler idi. Özellikle bu kamera kullanılıp daha önce ceza alan iki takım olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, bu aslında oyun esnasında -özellikle hakemler tarafından- kolayca fark edilmesi gereken bariz bir kural ihlaliydi. Champions’taki takımlar bu hata ile ilgili bilgilendirilmiş olsun ya da olmasın, profesyonel herhangi bir oyuncunun -kameranın hatalı olduğunu bilecek kadar oyun bilgisinin olduğunu varsayarak- bunun kullanımının rekabetçi dürüstlüğünü bozacağını biliyor olması da gerekirdi.

Riot’un yaptırımını nasıl güncelleyeceğini merakla bekliyoruz.

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments