1. Anasayfa
  2. VALORANT

VALORANT Oyun ve Ağ Bağlantısı Tutarsızlığına Dair Temel Bilgiler

VALORANT Oyun ve Ağ Bağlantısı Tutarsızlığına Dair Temel Bilgiler
0

Herkese selam. Muhtemelen oyununuzda dengesizlik belirten bazı simgeler gördüğünüz ve bu simgelerin gitmesini istediğiniz için şu anda buradasınız. Belki de VALORANT’ın oyunculara oyunun ortasında bir şeylerin ters gittiğini nasıl söylediğini merak ediyorsunuz.

VALORANT Oynanış Teknolojileri Ekibi’ni bir araya getirerek minik dengesizlik simgelerinin ne anlama geldiğini, neden önemli olduklarını ve bu hataları nasıl giderebileceğinizi anlatmalarını rica ettik.

DENGESİZLİK GÖSTERGELERİ NEDİR?

Dengesizlik göstergeleri, oyun içerisinde size ve diğer oyunculara ağ bağlantınızın ve oyununuzun durumuyla ilgili bilgi sağlayan bir dizi simgeden oluşuyor. Bu göstergeler ekranınızın sağ üst köşesinde belirir ve internet bağlantınız veya donanımınızla ilgili olarak VALORANT deneyiminizi baltalayan muhtemelen sorunları tanımlamanıza yardımcı olur.

Bu ayarı, Ayarlar > Genel > Diğer > Dengesizlik Göstergeleri sekmesinde bulabilirsiniz.

DENGESİZLİK GÖSTERGELERİ BELİRDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?

Bu göstergelerin uyarı ve kritik olmak üzere iki farklı şiddeti var.

Uyarı işaretleri genel itibarıyla oyunun kötü etkilenebileceği noktada belirirken, kritik durum işaretleri oyunun neredeyse oynanamaz hale yaklaştığını gösterir. Bu göstergelerin şiddetini belirten seviyelerin sayısı bölgelere veya yamalara bağlı olarak değişebilir.

Bir an için beliren ve sonra kısa süre içinde kaybolan göstergeleri genel itibarıyla dikkate almasanız da olur. Fakat bu dengesizlik göstergelerini sık sık veya uzun süre görüyorsanız, simgelerin kaynağındaki sorunları çözmenin birkaç yolu var.

Sorunları detaylı bir şekilde tespit etmek için performans istatistiklerini veya grafik görünümlerini açabilirsiniz (Ayarlar > Görüntü > İstatistikler). Bu veri, ağ bağlantınızla veya oyun istemcinizin performansıyla ilgili belirli bir sorunu tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Ortalamanın Üstünde Ping

ortalamanin ustunde ping

Bu gösterge, istemciyle sunucu arasındaki veri aktarımı süresinin beklenen ideal miktarı aştığını belirtir.

Uyarı: Dünya daha geç yüklenebilir, köşeden bakarak ateş eden oyuncular size karşı avantaj elde edebilir ve atışlarınız siz öldükten sonra gitmesi gereken adrese ulaşabilir.

Kritik: Verinin aktarılma süresi oyunu “oynanamaz” kılacak bir düzeye yaklaştığı için yukarıda belirttiğimiz sorunlar çok daha şiddetlenebilir.
Sorun Giderme İpuçları:

  1. Modeminizi ve diğer ağ bağlantısı cihazlarınızı kapatıp açın.
  2. Mümkünse kablolu internet bağlantısına geçin.
  3. Diğer internet kaynaklarındaki ping düzeyinizi ölçün.
  4. Ağ kayıtlarını almak için Tracert’ı kullanın.
  5. Elde ettiğiniz bilgilerle internet hizmet sağlayıcınıza ulaşın.

Düşük İstemci FPS

dusuk istemci fps

Bu gösterge oyundaki kare hızınızın azaldığını belirtir.

Uyarı: Kare hızının arada bir düştüğünü görmeye başlarsınız.

Kritik: Kare hızının ciddi oranda düştüğünü görmeye başlarsınız. Oyun kesik kesik görünür ve farklı karelere atlamaya başlar.

Sorun Giderme İpuçları:

İstemcide görülen düşük kare hızları makineden makineye değişiklik gösterir.

  1. Öncelikle arkada çalışan diğer uygulamaları kapatmayı deneyin. Bu uygulamalar VALORANT’ın ihtiyacı olan kaynakları kullanıyor olabilir.
  2. Bunun faydası olmazsa, darboğazın ekran kartı mı yoksa işlemci mi kaynaklı olduğunu tespit etmeniz iyi olacaktır. VALORANT’ın Ayarlar > Görüntü > İstatistikler sekmesi altındaki dahili performans grafiklerini kullanarak bunu tespit edebilirsiniz.
  3. Ayrıca, Ayarlar > Görüntü > Grafik Kalitesi sekmesinde grafik kalitesini düşürmeyi de deneyebilirsiniz. Bu sekmede değiştirebileceğiniz en faydalı ayarlar genel itibarıyla Malzeme, Kaplama, Ayrıntı ve Arayüz Kalitesi’dir.
    1. Ayrıca şunları devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz: Netliği Arttır, Deneysel Keskinleştirme, Parlaklık, Bozulma ve Atılan Gölgeler.

Düşük Sunucu FPS

dusuk sunucu fps

Bu gösterge sunucudaki oyun kare hızının azaldığını ve sorunun muhtemelen oyuna bağlı olan tüm oyuncuları etkilediğini belirtir. Sunucunun işlediği eylemler tuhaf veya düzeltilmiş oyun içi davranışlara dönüşebilir.

Uyarı: Eylemlerinizle sunucunun bu eylemleri işleme şekli arasında tutarsızlıklar görmeye başlarsınız.

Kritik: Sunucunun hareketleri kendince düzeltmesi gibi ciddi miktarda tutarsız oyun içi davranışlar görmeye başlarsınız.

Sorun Giderme İpuçları:

Bu sorun bizimle alakalı. Oyuna yeni özellikler ve içerikler ekledikçe, sunucularımızın canlı oyunlarda 128-tick tutarlılığını koruması için düzenli olarak iyileştirmeler yapıyoruz.

VALORANT Ağ Sorunu

ag sorunu

Bu gösterge, ağ sorunlarının oynanışı etkilemeye başladığını (oyuncu davranışlarının veya girdi işlenme performansının kötü etkilenmesi gibi) belirtir. Yaygın olarak, tutarlı bir şekilde yüksek miktarda paket kaybı veya anlık bağlantı kesintileri sebebiyle tetiklenir.

Uyarı: Kendinizin veya diğer oyuncuların tuhaf şekilde hareket ettiğini veya eylemlerinizin geciktiğini ya da sunucu tarafından algılanmadığını görürsünüz.

Kritik: Uzun süreli ağ bağlantısı kesintisi yaşadığınız anlamına gelir. Kısa süre içinde oyundan tamamen kopabileceğinizi gösterir.

Sorun Giderme İpuçları:

  1. Oyun içindeki gelen/giden paket kaybı grafiklerini açın. Yüksek kaliteli kablosuz bağlantılarda ve çoğu kablolu bağlantıda her zaman sıfıra yakın paket kaybınız olmalı.
  2. Modeminizi kapatıp yeniden açın veya mümkünse kablolu internet bağlantısına geçin.
  3. VALORANT’ın ağ bağlantınıza bindirdiği yükü azaltmak adına ara belleğe alma ayarını etkinleştirmeyi deneyin.
  4. Modeminizin çalışma performansını test edin ve varsa paket kaybı kayıtlarını inceleyin. (İnternet hizmet sağlayıcınızın destek birimi bu konuda size yardımcı olabilir.)
  5. Elinizdeki verilerle internet hizmet sağlayıcınıza ulaşın. (Kablolu bağlantıya geçmek yardımcı olmuyorsa, sorun genellikle internet hizmet sağlayıcınızın kablolarında oluşmuş fiziksel bir hasardan kaynaklıdır. Bu sorundan zaten haberdar olabilirler veya sorunu incelemesi ve varsa fiziksel hasarı onarması için yetkili birini görevlendirebilirler.)

Not: VALORANT’ın minimum sistem gereksinimlerini karşılamıyorsanız, bu dengesizlik göstergeleri oyun sırasında sık sık karşınıza çıkabilir.

Kaynak: playvalorant.com

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments